Sivistyslautakunnan edustajat vastaavat Vinnistä kirjoittaneelle Arja Paakkaselle: ”Ei vastaa käsitystämme rakentavasta ja eri tahoja arvostavasta vuoropuhelusta”

Viime kesänä Vinnissä näytti tältä.

17.2. 8:00

Vastine Arja Paakkasen yleisöosastokirjoitukseen Vekkarissa 15. helmikuuta.

Vinnille virtaa -keskustelutilaisuudessa 8. helmikuuta Arja Paakkanen esitti laajasti omia näkemyksiään siitä, miten Vinnin tilaa tulisi kehittää ja miten varsinkaan ei. Valitettavaa on, että samalla hän tuli mitätöineeksi Jämsänlaakson Setlementti ry:n hallinnoiman hankkeen, jonka avulla tila avautui kesällä 2022. Tämä ei ole omiaan edistämään järjestökentän halukkuutta aktiiviseen kumppanuuteen julkishallinnon kanssa.

Avautumista edelsivät yhteisölliset työpajat, jossa ideoitiin toimintaa ja toivottiin avautumista. Itse asiassa koko hankkeen idea syntyi yleisessä keskustelutilaisuudessa.

Valitettavaa on myös se, että hän leimasi kaupungin sivistystoimen henkilökunnan kulttuurikielteiseksi. Tätä näkemystä alleviivaa mielipidekirjoitus, jossa hän antaa yksityiskohtaista ohjausta ja neuvontaa Vinnin tilan kehittämiseksi vastaamaan omia näkemyksiään.

Luonnehtisimme keskustelutilaisuuden ilmapiiriä Paakkasen puheenvuorojen johdosta vähintäänkin erikoiseksi. Erityisen valitettavana pidämme sitä yhdistyksen puheenjohtaja Anja Kaislon sekä Vinnille virtaa -hankkeen hankekoordinaattori Jaana Lyyran ja vs. kehittämispäällikkö-opistojen rehtori Tuija Huikurin sekä yleisön takia. Ilmastonala ei vastaa käsitystämme rakentavasta ja eri tahoja arvostavasta vuoropuhelusta.

Keskustelutilaisuudessa sivistystoimenjohtaja totesi, että residenssi-asia otetaan valmisteluun. Se tapahtuu viranhaltijoiden toimesta. Valmistelu on valmistelua ja päätöksenteko on päätöksentekoa. Valmistelun jälkeen sivistyslautakunta päättää, mitä se esittää rakennusten käyttötarkoituksesta kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti päätösvalta rakennusten käyttötarkoituksesta on kaupunginhallituksella (29.4.2014 § 22). Etukäteen emme lähde valmistelua ohjaamaan emmekä myöskään päätöksiä ennakoimaan.

Näemme, että asiassa on hyvä toimia ajassa eläen ja nähdä asia mielipidekirjoitusta merkittävästi laajemmin.

Kaupunki on toiminut testamentin tahdon mukaisesi. Testamentin rahavarat ovat kaupungin tasetilillä, joka vastaa kirjanpito-ohjeiden mukaisesti rahastoa. Arja Paakkanen kaipaa uutta organisaatiota asiaa hoitamaan ja hallinnoimaan. Se ei ole tarkoituksenmukaista, eikä siihen ole mahdollisuutta ilman henkilökunnan lisäystä. Jos henkilökuntaa on mahdollista lisätä, olisiko tärkein kulttuuripalvelujen resurssointikohde hallintotoiminta? Rohkenemme olla eri mieltä.

Arja Paakkanen on myös kaupunginvaltuutettu (vas). Hän kirjoittaa tehneensä residenssistä jne. aloitteita. Kaupunginvaltuusto on aloitevastaukset hyväksynyt. Näiltä osin demokratia on toiminut, mutta Paakkasen mielestä ilmeisemmin väärin.

Hän jättää kuitenkin mainitsematta sen, ettei ole talousarvioiden käsittelyjen yhteyksissä nähnyt tarpeelliseksi esimerkiksi esitysten tekemistä kulttuuripalveluihin lisäresurssoinnista. Näiltäkin osin demokratia toiminut ja ilmeisemmin Paakkasen mielestä myös oikein.

Laskujen mukaan tämä on reilun vuoden sisällä neljäs vastine Arja Paakkasen yleisöosastokirjoitteluun. Kirjoittelun tavoitteita emme lähde arvioimaan, mutta sen arvion teemme, ettei kirjoittelu varsinaisesi ole edistänyt mitään.

Kiitämme Jämsänlaakson Setlementti ry:tä Vinnille virtaa -hankkeesta ja toivomme yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Tilaisuuteen myös osallistuneet

Jyrki Niittymaa

sivistyslautakunnan puheenjohtaja (ps)

Saara Peutere-Heikka

sivistyslautakunnan jäsen (vihr)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos