Iltasatuja Suomen lapsille

Useiden tutkimusten mukaan lapselle ääneen lukemisella on erityinen merkitys lapsen eri taitojen kehittymiselle, Lotta Ahola muistuttaa.

Kuluvan vuoden tammikuussa julkaistusta opetus- ja kulttuuriministeriön Sivistyskatsauksesta selviää, että Suomen oppimistulokset ja väestön koulutustaso ovat laskeneet dramaattisesti vuosituhannen vaihteen jälkeen. Lasku on ollut kansainvälisesti poikkeuksellisen nopeaa.

Luku- ja kirjoitustaito on oppimisen perusta. Vaikka suomalaisten nuorten koulutustaso ja osaaminen ovat yhä kansainvälisesti vertailtuna hyviä, tarvitaan toimia tilanteen korjaamiseksi jälleen nousujohtoiseksi.

Useiden tutkimusten mukaan lapselle ääneen lukemisella on erityinen merkitys lapsen eri taitojen kehittymiselle. Ääneen lukeminen tukee lapsen kielenkäyttöä, sanavaraston ja tunneälyn kehittymistä, mielikuvituksen rikastumista sekä vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta. Jotta lapsi saadaan lukemaan, erityinen merkitys on vanhemman lukemisella. Vanhemman oma lukuharrastus ja ääneen lukeminen ovat paras motivaattori lapsen lukemiselle.

Sysäämme vastuuta lukemisesta liialti koulujärjestelmälle. Koulujenkaan mielikuvitukselliset lukemiseen kannustavat ratkaisut eivät riitä, ellei kodeissa lueta. Tarvitsemme kansallisen lukemiseen kannustavan kampanjan. Jo nyt tehdään tärkeää työtä erilaisten hankkeiden muodossa. Kirjastojen maksuttomuus ja saavutettavuus on avainasemassa.

Nyt on oikea aika lukea iltasatuja jokaisessa suomalaisessa kodissa ja saada suomalainen koulutustaso nousuun!

Lotta Ahola

kansanedustajaehdokas (kok)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos