”Minne hävisi maakuntalaulussa mainittu kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen?”, kysyvät kirjoittajat – Vastuu luonnosta kuuluisi kaikille

Lajiston ja luontotyyppien uhanalaisuustilanne on vakava ja vesistöjen laatu latvapuroilta Itämereen ei kehusanoja ansaitse, kirjoittavat Johanna Ketola ja Tarmo Ketola. Kuvassa Päijänteen maisemaa.

”Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille”. Näin sanotaan Suomen perustuslaissa yhdestä perusoikeudestamme, mutta silti lajiston ja luontotyyppien uhanalaisuustilanne on vakava ja vesistöjen laatu latvapuroilta Itämereen ei kehusanoja ansaitse. Luonnonsuojelua tai rakentamisen ja metsätalouden toimien muuttamista aidosti kestäväksi ei katsota tarpeelliseksi ja yleinen poliittinen ilmapiiri on suorastaan luontovihamielinen.

Ymmärrämme kyllä, että tuiki tuntemattomien heimon uhanalaiset tuskin herättävät suuria tunteita, mutta miksi edes romahtaneet hömötiais- ja metsäjänismäärät eivät soita hälytyskelloja? Ja minne hävisi maakuntalaulussa mainittu kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen? Luontoasioiden työntäminen sivuun talouteen vedoten on omituista, onhan taloutemme monin tavoin riippuvainen toimivista ekosysteemeistä.

Julkisen vallan on perustuslain mukaan turvattava perusoikeuksien toteutuminen, mutta miksi se ei sitä luonnon osalta tee? Miksi perustuslain henki ja kaikkia hyödyttävät vedenlaadun parantaminen ja lähiluonnon suojelu ja viihtyisänä pitäminen ei näy kaikkien puolueiden vaalilupauksissa?

Tarmo Ketola,

eduskuntavaaliehdokas, vihreät, Petäjävesi

Johanna Ketola,

eduskuntavaaliehdokas, vihreät, Jämsä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos