Kuntalaisten avullako budjetti kuntoon? Olisiko Jämsä sopivan ketterä kokeilijaksi?

Kirjoittaja kaipaa ihan tavallisia kuntalaisia mukaan laittamaan Jämsän taloutta kuntoon.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra etsii kahta pientä, enintään 20 000 asukkaan kuntaa kokeilemaan, miten taloutta voitaisiin panna kuntoon asukkaiden avulla: kuntalaiset olisivat tasavertaisesti mukana budjetinteossa. Asukkaiden kokemuksen ja palvelujen käyttäjätiedon hyödyntämisellä haettaisiin vaikuttavuutta. Jos palvelut ovat vaikuttavia, ne todennäköisesti ovat myös rahallisesti edukkaampia.

Perinteinen tapa vaikuttaa on äänioikeutemme. Äänestäminen onkin arvokas oikeus, jota ei pidä jättää käyttämättä. Demokratiassa asukkaalla on myös mahdollisuudet niin sanottuun suoraan vaikuttamiseen. Nykyinen lainsäädäntö puhuu asukkaan ja kansalaisen oikeudesta vaikuttaa, tulla kuulluksi, olla osallisena itseään koskevissa asioissa. Kuntalaki velvoittaa kunnat osallistamaan asukkaat päätöksentekoon,

Sitra rahoittamassa kokeilussa valitut kaksi ketterää kuntaa lähtisivät kokeilemaan uudenlaista talouden suunnittelua, jossa päättäjien apuna olisi satunnaisotannalla valittu kansalaispaneeli. Kuntaliitolla on opaskin tähän ja muutamassa isossa kunnassa kokemukset ovat olleet myönteiset. Isomman, monipuolisen joukon pohdintaan olisi tarvetta Jämsässäkin miljoonien alijäämän päihittämiseen juuri näinä aikoina kun monta myllerrystä on meneillään.

Kansalaispaneelin satunnaisvalinnalla tavoitellaan asukasryhmää (100–200 henkeä), joka vastaisi mahdollisuuksien mukaan asukasrakennetta. Paneeli saisi etukäteen tietopaketin aiheesta, jota se pohtii. Paneeli pohtisi asiaa erilaisissa kokoonpanoissa ja johtopäätöksistä laadittaisiin yhteinen loppulausunto päättäjien tueksi.

Suorat osallistumisen tavat asettavat haasteita niin järjestäjille kuin paneelissa oleville asukkaille. Uskon silti, että raadit ja paneelit ovat tulevaisuutta. Esimerkiksi Keski-Suomen liitto järjesti kansalaisraadin (kuka tahansa halukas) keskustelemaan tuulivoiman sosiaalisesta hyväksyttävyydestä. Se järjestettiin verkkoalustalla, ja oli mielenkiintoinen kokemus. Kansalaisraadin ja -paneelin luonteeseen kuuluu, ettei mielipiteitä vain heitellä sekaan, vaan ne pitää perustella. Ei siis mitään somesotaa.

Kansalaispaneelin käyttöä valitut kunnat Sitran haussa kokeilisivat ensi vuoden talousarvion suunnittelussa. Kevään haku on juuri päättymässä, mutta syksyn kokeiluun hakuaika päättyy 14. kesäkuuta. Budjettien vaikutukset yleensä jäävät arvioimatta, mutta asukkaat auttavat ottamaan huomioon esimerkiksi mitkä budjettivalinnat johtavat pidemmällä aikavälillä toivottuun tulokseen tai pohtimaan, voiko valintojen hyvyyttä mitata muutoinkin kuin rahallisesti.

Arja Paakkanen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos