Koulutuksen puolesta

Suomalaisessa koulujärjestelmässä on paljon hyvää ja monia mahdollisuuksia. Siitä kannattaa pitää huolta, kirjoittaa Jämsän nuorisovaltuuston puheenjohtaja Silja Piirainen.

Koulutus on meidän jokapäiväistä elämäämme ja arkeamme, kirjoittaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Kouluttautumalla ihminen hankkii itselleen tietoja ja taitoja, jotka auttavat häntä elämässä eteenpäin. Koulutuksen kautta tuodaan yhteen erilaiset ihmiset ja luodaan osaava, kehittyvä väestö. Yksilön osaamisen lisäksi koulutus on siis kantava voima yhteiskunnan rakentumisessa.

Koulutuksen ja sen laadun merkitys korostuu, mitä nuoremmasta väestöstä on kyse. Koulutus on meidän jokapäiväistä elämäämme ja arkeamme. Panostamalla koulutukseen emme vain turvaa Suomen tulevaisuutta, vaan kehitämme myös nykyisyyttä. Hyvinvoivat nuoret ovat mahdollisuus hyvinvoivaan yhteiskuntaan.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on jo pitkään ruodittu suomalaisen koulutuksen tilaa ja pohdittu, mistä nykypäivän opetusta varjostavat tulosten lasku ja oppilaiden pahoinvointi johtuvat. Ongelmat ovat monisyisiä, ja ne ovat pesiytyneet koulumaailmaan vuosikymmenien aikana. Vastassamme on siis monimutkainen ratkaistava, mutta sitäkin tärkeämpi.

En kuitenkaan kaiken kriittisen keskustelun keskellä ole toivoton. Suomalaisessa koulujärjestelmässä on paljon hyvää ja monia mahdollisuuksia. Myös ammattitaitoiset ja työssään intohimoiset opettajat valavat minuun toivoa.

On kuitenkin tärkeää nähdä, ettei koulutuksen laadun kannatteleminen voi levätä vain heidän harteillaan. Kyse on kokonaisen sukupolven ja lopulta kansakunnan tulevaisuuden takaamisesta. Virheet ja takapakit ovat luonnollinen osa kehitystä, mutta emme voi kuitenkaan tyytyä tilanteeseen, jossa tuloskäyrät jatkavat laskuaan. Meidän on aktiivisesti pyrittävä parempaan.

Me koulua käyvät emme kykene paljoakaan vaikuttamaan päätöksiin, jotka koskevat koulutustamme. Siksi on tärkeää, että puolellamme on äänioikeutettuja, jotka ovat valmiita käyttämään ääntään laadukkaan ja oikeudenmukaisen koulutuksen turvaamiseksi. Tänä keväänä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista koulutuspolitiikkaa Suomessa seuraavan neljän vuoden aikana tehdään. Äänestä, luo toivoa nyt ja tulevaisuudessa.

Silja Piirainen

Jämsän nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos