Vaalit olivat jo, politiikan arki alkaa

Kirjoittaja uskoo, että talouden tervehdyttämisurakka tulee olemaan erittäin vaikea ja tulee kestämään useita vuosia, olivatpa hallituksessa mitkä puolueet tahansa.

Kaikenlaista älytöntä sitä saa lehdestä lukeakin, kuten sd:n kaupunginvaltuutetun Aki Lemmetyisen katkerasta vuodatuksesta Vekkarissa keskiviikkona 19. huhtikuuta otsikolla ”Varsinainen vaalikoijaus”.

Miten Lemmetyiseltä on voinutkin mennä ohi ja ymmärtämättä valtiontalouden kehitys viimeiseltä 15 vuodelta? Suomessa talouskasvua ei ole juurikaan ollut ja valtio on ottanut velkaa joka vuosi miljarditolkulla. Nyt päättyneellä hallituskaudella valtio on ottanut lisävelkaa 40 miljardia euroa yhteensä. Minne ne rahat on oikein hukattu, kun ottaa huomioon, että Suomessa on EU:n korkein verotus?

Tämä yhdistelmä – EU:n korkein verotus ja mielettömän kokoinen velan kasvu – ei ole riittänyt edes hyvinvointialueiden rahoittamiseen. Hyvinvointialueiden rahoitusvaje alkaa olla jo miljardiluokkaa. Suomen teiden korjausvelka ylittää kohta kaksi miljardia euroa. Viime vuoden lopussa yli 160 000 suomalaista odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon. Lapsipotilaiden sydänleikkauksia on siirretty muun muassa Tanskaan. Oppimistulokset kouluissa ovat huonontuneet jatkuvasti. Tämä Sanna Marinin hallitus on ollut todellinen rimanalitus ja katastrofaalinen epäonnistuminen.

Tulee seuraavaan hallitukseen mitkä puolueet tahansa, niin talouden tervehdyttämisurakka tulee olemaan erittäin vaikea ja tulee kestämään useita vuosia. Valtion tulojen ja menojen saattaminen tasapainoon tulevina vuosina vaatii osaamista ja päättäväistä rohkeutta. Saa nähdä löytyykö sellaisia kykyjä nykypoliitikoista lainkaan. Ei taida ainakaan Jämsästä löytyä?

Toivo F. Hyvärinen

Längelmäki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos