Keski-Suomen päivänä katsottiin yhdessä tulevaan: ”Jämsällä olisi tarjota yhteiseksi hyväksi jopa ainutlaatuista osaamista pitkäaikaistyöttömien tai vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistämiseen”

Arja Paakkanen kirjoittaa mielipiteessään Keski-Suomen päivän tapaamisesta, joka kokosi yhteen kuntien, Keski-Suomen liiton ja hyvinvointialueen päättäjiä ja viranhaltijoita.

Keski-Suomen päivää vietetään vuosittain 18. huhtikuuta.

Keski-Suomen päivä 18. huhtikuuta oli tällä kertaa erityisen merkittävä tilaisuus. Ensimmäistä kertaa juhlapäivä kokosi yhteen niin kuntien ja Keski-Suomen liiton kuin myös Keski-Suomen hyvinvointialueen päättäjät ja viranhaltijat. Luodattiin maakunnan tilaa, kasvun mahdollisuuksia ja edessä olevia haasteita. Päivän ehdotonta antia olivat alue- ja väestötutkija Timo Aron analyysi Keski-Suomen odotettavissa olevista tulevaisuuksista sekä työ- ja elinkeinoministeriön Elina Pylkkäsen esitys talouden ja työllisyyden näkymistä.

Omissa maakuntastrategioissamme olemme runollisesti Sydän keskellä Suomea. Aron tilastoissa olemme Suomi pienoiskoossa eli väki vähenee, vanhenee, keskittyy, monikielistyy, eriytyy ja sinkkuuntuu. Kilpailu kuntien ja alueiden kesken kiristyy. Tässä kisassa pärjätäkseen on omattava niin veto- kuin pitovoimaa. Aro lanseerasi pitovoimatekijäksi ”pehmeän elinvoiman”. Siis elinvoima on muutakin kuin elinkeinopolitiikkaa, miksi se esimerkiksi Jämsässä vahvasti mielletään. Pehmeä elinvoima liittyy ilmapiiriin, paikan henkeen ja fiilikseen. Kulttuuri, historia, mielikuva, maine ja tarinat ovat osa sitä.

Elina Pylkkäsen puheenvuorossa keskiössä oli luonnollisesti koko maata koskeva työvoimapula. 75 prosenttia työnantajista kokee työvoimapulaa ja samaan aikaan meillä on työikäisiä satoja tuhansia työvoiman ulkopuolella. Pitkäaikaistyöttömyys on ennätyskorkealla, on nuoria työstä ja koulutuksesta syrjäytyneitä, osa-aikatyötä tekeviä ja paljon myös työkyvyttömyyseläkeläisiä. Miten hillitä työkyvyttömyyden vuoksi eläköitymistä, millaista koulutusta, ohjausta ja tukea tarvitsisivat nuoret työnsyrjään yltääkseen tai pitkäaikaistyöttömät työelämään palatakseen, miten korjata kohtaanto-ongelma, miten onnistuisi osa-aikatyön kasvu kokoaikaiseksi ja niin edelleen. Maahanmuuttoa tarvitsemme joka tapauksessa.

Etätyö on tullut osaksi työelämää, digi- ja vihreä siirtymä kasvattavat työvoiman tarvetta, samoin soten parantaminen ja pohjoismaiden alhaisimman työn tuottavuuden nostaminen.

Tapaaminen nimenomaan livenä oli erinomaista ja tosi tarpeellista. Edellä olevista polttavista teemoista ei kuitenkaan päästy tuoreeltaan keskustelemaan. Jotenkin loistava tapahtuma lopahti ikävästi kärkipoliitikkojen paneeliin liikunnasta. Liikunta on tärkeä teema, mutta paneeli jäi päälle liimatuksi. Menetettiin tilaisuus opetella uuden hyvinvointialueen ja muun maakunnan yhteistä keskustelua.

Jämsällä olisi tarjota yhteiseksi hyväksi jopa ainutlaatuista osaamista pitkäaikaistyöttömien tai vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistämiseen. Onhan meillä työvalmennussäätiö Avitus, ja onhan meillä, ihan nimeltä mainiten, Ilkka Silen. Hän on työurallaan ohjannut ja johtanut vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria ja ammattilaisiakin työntekoon hyvin tuloksin, joista puukoulun remontti on palkittukin. Olisi myös Jämsän asukkaidenkin etu, että kaikin tavoin sitoutuisimme yhdessä tuumin maakuntaan, johon meidät on osoitettu. Näin nyt näyttää tapahtuvankin.

Arja Paakkanen

Jämsän kaupunginvaltuutettu (vas).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos