Rukouksen täyskäsi

Matti-Pekka Piirainen on Jämsän seurakunnan kappalainen.

Haluan johdattaa sinua tämän kirjoituksen myötä rukoilemaan. Tyyli ja sanat ovat vapaasti sinun omiasi, mutta kohdista rukouksesi kolmiyhteiselle Jumalalle. Sanotaan, että rukouksen lajeja on viisi kappaletta. Pysähdy kunkin rukouslajin kohdalle ja puhu, ajattele tai kuiskaa Jumalalle, mitä sydämelläsi on.

Kiitosrukouksessa kiitämme Jumalaa kaikesta hyvästä, mitä hän on antanut. Koti, ystävät, ruoka, rauha… Rukouksessa puhumme Taivaalliselle Isälle, kaiken Luojalle. Emme siis rukoile millekään mielikuvitusolennolle. Siinä on kyllä kiitoksen aihetta kerrakseen. Mistä olet tänään kiitollinen?

Pyyntörukouksessa viemme Jumalalle kaikki tarpeemme, ja hän kuulee pyyntömme. Jumala ei ole automaatti, joka antaa kaiken pyytämämme. Vastaus rukoukseemme voi olla myös kielteinen, tai meidän annetaan odottaa jonkin asian toteutumista. Mitä haluat tänään pyytää?

Esirukouksessa kannamme Jumalan eteen toiset ihmiset. Pyydämme siunausta esimerkiksi surevalle ystävälle tai sairaalle lähimmäiselle. Viemme Jumalan eteen perheemme ja työkaverimme. Me voimme rukoilla myös vallanpitäjien puolesta, että heidän kauttaan Jumalan hyvä tahto saisi toteutua maailmassa. Kenen puolesta rukoilet?

Ylistysrukous on lähellä kiitosta. Jumalan suuri hyvyys synnyttää meissä iloa ja kiitollisuutta. Kiittäessämme Jumalaa kaikesta emme kiitä kohtaloa, sattumaa tai itseämme, vaan annamme hänelle kunnian. Ylistyksen kohteena on se, mitä Jumala on. Ylistys sinulle Taivaallinen Isä!

Tunnustusrukouksessa tunnustamme Jumalalle sen, että meistä jokainen on tehnyt väärin Jumalaa ja lähimmäistään kohtaan. Tunnustamme pahat sanamme, ajatuksemme ja tekomme. Saamme uskoa, että Jeesuksen ristintyön tähden saamme pahuutemme ja syntimme anteeksi. Se mikä Jumalalta on anteeksi pyydetty, saadaan todella uskoa anteeksi saaduksi. Jumalan armo ohjaa meitä lähimmäisen rakastamiseen ja anteeksiantoon toisiamme kohtaan. Mitä haluat tunnustaa?

Kun päätät rukouksesi, voit sanoa: ”Tätä rukoilen poikasi Jeesuksen nimessä, aamen”.

Kirjoittaja on Jämsän seurakunnan kappalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos