Lasten ja nuorten hyvinvointi vaatii edelleen erityisponnisteluja

Jämsässä lasten määrä vähenee vauhdilla.

Jämsässä lasten määrä vähenee vauhdilla ja muutoinkin lapsiperheitä Jämsässä on vähemmän kuin Keski-Suomessa keskimäärin. Siltikään kaikki jämsäläislapset, nuoret tai lapsiperheet eivät voi hyvin. Vuonna 2019 jopa 50 lasta oli sijoitettuna laitokseen ja 32 sijaiskoteihin. Nuorisotyöttömyys on Jämsässä korkea ja jämsäläisistä 17–24 -vuotiaisista jäi koulutuksen ulkopuolelle 9 prosenttia, mikä on enemmän kuin muualla Keski-Suomessa tai Pirkanmaalla. Lastensuojelun avohuollon asiakkaana 18 –20-vuotiaista jämsäläisistä vuoden 2018 aikana oli huomattavasti enemmän kuin koko maassa. Mielenterveyden ja käyttäytymishäiriöiden vuoksi työkyvyttömyyseläkettä saavien 16–24-vuotiaiden määrä on korkeampi Jämsässä kuin koko maassa tai muualla Keski-Suomessa. Nämä ovat surullisia tietoja. Tiedot on kirjattu Jämsän kaupungin laatimaan laajaan Hyvinvointi- ja turvallisuuskertomukseen. Monisivuinen tiivis asiakirja oli äskettäin kaupunginhallituksen hyväksyttävänä.

Haluan nostaa lasten ja nuorten osuuden esiin, jotta se ei hukkuisi asiakirjan muuhun tärkeään tietoon. Kertomuksessa käsitellään myös vanhusten ja työikäisten hyvinvointia, tavoitteita ja korjaustoimenpiteitä.

On ymmärrettävää, että perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointi riippuu hyvin monesta asiasta. Ongelmien ratkaisuun ei ole yhtä kaikkivoipaa temppua. Ennaltaehkäisevä työ ja tarpeenmukainen tuki perheille lasten varhaiskasvatuksesta ja neuvolasta lähtien, erityisen tuen tarpeen tunnistaminen, ongelmien puheeksi ottaminen, asiakasraadit ja niin edelleen. Perheiden hyvinvointiin vaikuttaa näinkin maaseutumaisessa ja pienessä kaupungissa se, millainen on asuinympäristö. Meilläkin on merkkejä asuinalueiden eriytymisestä. Työttömyys, varsinkin pitkään jatkuessaan ja kaikenlainen epävarmuus rassaa muutoinkin kuin vain talouden näkökulmasta.

Kuitenkin Jämsässä on monia asioita, jotka tukevat lasten ja perheiden hyvinvointia. Näitä positiivisia asioita ovat muun muassa laajat harrastusmahdollisuudet koko kaupungin alueella, hyvät koulut ja se, että toisen asteen koulutusta on omassa kotikaupungissa, kesätyötä on hyvin tarjolla nuorille sekä muun muassa hyvät terveyspalvelut. Lasten, nuorten ja perheiden ympärillä on myös paljon auttajia ja tukijoita. Kaupungin ja seurakunnan lisänä on järjestöjä ja vapaaehtoisia lähes joka lähtöön: on lasten-, perhe-, vauva- ja isovanhempien kerhoja, on liikuntaseuroja ja niin edelleen. Ikävä uutinen on, että viimeinkin saamamme hyvinvointikoordinaattori on irtisanoutunut. Toivottavasti laitetaan uudelleen paikka hakuun.

Lastensuojelu on siirtynyt hyvinvointialueen vastuulle, mutta tärkeä osa lapsen hyvinvoinnista eli varhaiskasvatus on edelleen kuntien työtä samoin kuin kaikkien asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen.

”Lasten kasvatus on kutsumus, jossa täytyy ymmärtää hukata aikaa voittaakseen aikaa”. (Jean-Jacques Rousseau)

Arja Paakkanen,

Jämsän kaupunginvaltuutettu (vas).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos