Länkipohjassa voi pelata curlingia kahdella radalla - Urheilu - Jämsän Seutu

Määrämittaisella kohti pesää – Curlingia ei ole kuopattu, vaikka suurin hurmos lipui ohi nännin Uusipaavalniemen joukkueen mukana

Längelmäki Halli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Kokkonen sanoo, että curling on heti jääkiekon jälkeen paras laji.­

7.1.2018 19:00

M15 oli sana, jonka varmasti jokainen suomalainen kuuli vuonna 2006. Samoin ilmaisut nänni, kivi ja määrämittainen olivat paljon esillä, kun M15 eli Markku Uusipaavalniemi kipparoi Suomen curling-joukkueelle hopeaa Torinon olympialaisissa.

Talviolympialaisten jälkeen curlingin suosio nousi räjähdysmäisesti. Ratoja syntyi kuin sieniä sateella, eikä Jämsässä tehty poikkeusta.

Vuonna 2007 Länkipohjan jäähalliin tehtiin kaksi curlingrataa, jotka ovat edelleen olemassa ja käyttövalmiina.

–Aluksi meidän kivet olivat sementistä, mutta sitten saimme Tunkelo-säätiöltä lahjoituksen, jolla ostimme 16 kappaletta noin 20 kiloa painavia kiviä, kertoo Längelmäki Halli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Kokkonen.

Alkuvuosina Länkipohjassa kävi pelaajia eri puolilta Suomea, monesti etenkin polttari- ja työporukat innostuivat harjaamaan tietä nännille. Ratavarauksia tehtiin runsaasti, mutta kun maajoukkueen menestys lajissa loppui, hiljeni myös suomalaisten innostus.

–Tällä hetkellä curlingia käy pelaamassa noin 10–15 ryhmää talvessa, sanoo Längelmäen Urheilijat ry:n seuran puheenjohtaja Ari Sarin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Paras laji lätkän jälkeen

Hyvää talviurheilulajia ei kuitenkaan kannata aivan unohtaa. Laji ei ole helppo, mutta pienellä harjoituksella kiven voi saada lipumaan hyvinkin lähelle nänniä, eli pesän punaista keskustaa.

–Tämähän on jääkiekon jälkeen paras talviurheilulaji, Kokkonen hymyilee.

Lajia ei voi harrastaa aivan missä haluaa. Jään pinta käsitellään curlingille sopivaksi. Kokkonen on loppiaisaamuna kiertänyt jäällä vesisäiliö selässään. Jäähän ruiskutetaan vesipisaroista, jotka jäätyessään muodostavat nyppyläpinnan. Nyppyläpintaa kutsutaan pebliksi, tai appelsiinijääksi, kuten Länkipohjassa on tapana.

–Kyllä tämä laji urheilusta käy. Tässä saa hyvää liikuntaa, Kokkonen toteaa.

Raimo Kokkonen ja Ari Sarin opastavat tarvittaessa alkuun, ettei lajin sääntöjä tarvitse opiskella aivan omin neuvoin.­

Koko perheen harrastus

Taitoa ja älyä sisältävä curling vaatii tasapainon lisäksi keskivartalolihaksia. Joukkuelaji sopii kaikille, ja harvassa muussa joukkuelajissa samassa tiimissä voi pelata niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

–Se pitää muistaa, että kiveä ei kannata työntää, vaan sitä pitää liu´uttaa ja sitten päästää irti.

Alue, mihin kiven tulisi liukua, on pieni. Alkuliuku saa olla suhteellisen pitkä, mutta vasta-alkajalle se sitä ei todennäköisesti ole.

–Kyllä tämä kilpailuviettiä tyydyttää, eikä aina tarvitse tulla hiki, muutaman kerran talvessa lajia harrastava Ari Sarin naurahtaa.

Länkipohjan jäähallissa saa tarvittaessa opastuksen lajin saloihin, ettei aivan kylmiltään tarvitse lähteä pelaamaan. Oman radan voi varata joko suoraan jäähallin sivuilta tai soittamalla Kokkoselle. Kahdelle radalle mahtuu yhtä aikaa noin 20 pelaajaa, mutta vähemmälläkin selviää.

Aluksi kivet olivat sementistä, mutta Tunkelo-säätiön lahjoituksen turvin jäähallille hommattiin 16 oikeaa curling-kiveä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos