JRV:n kuntosuunnistuskausi alkaa torstaina – Aloittelijakin saa perusasiat nopeasti haltuun, lupaa seuran kuntosuunnistusvastaava

JRV järjestää toukokuussa kaikille ilmaisen kuntosuunnistuksen, jossa on mahdollista tutustua lajiin. Myös aikuisten suunnistuskoulu on ohjelmassa tänäkin vuonna.

Lumi on vielä maassa, mutta Jari Myyry on jo valmis ripustamaan rastilippuja paikalleen. Kuntosuunnistuskauden alkuun ei ole enää kauan.

Jämsän Retki-Veikkojen, JRV:n, perinteiset kuntosuunnistukset alkavat jälleen torstaina 13. huhtikuuta kello 17. Ensimmäinen startti on Jämsän vanhalla lukiolla, minkä jälkeen suunnistetaan eri paikoissa aina torstaisin lokakuun loppuun saakka.

”Lumipenkkaa on vielä jäljellä, muttei kauden alkaessa toivottavasti enää yhtä paljon kuin viime vuonna, jolloin ensimmäisiä kuntorasteja jouduttiin siirtämän metsistä taajamiin”, JRV:n kuntosuunnistusvastaava Jari Myyry sanoo.

Tänä keväänä kaksi ensimmäistä suunnistusta järjestetään korttelisuunnistuksena taajamassa, sen jälkeen toiveissa on pääsy metsään.

”Joka kerta ratamestariryhmät laittavat parasta pöytään ja tekevät erilaisia ratoja eritasoisille suunnistajille”, Myyry lupaa.

Alkuun pääseminen ei vaadi paljon

Moni mieltää suunnistuksen ehkä edelleen pelkäksi juoksuksi huippuunsa viritetyillä varusteilla. Tästä ei harrastelijatasolla kuitenkaan ole kyse, Myyry sanoo. Edes kompassi ei ole pakollinen, eikä ulkoiluvarusteita kummempia välineitä välttämättä tarvita.

”Ihan nyrkkisääntönä kannattaa ajatella tätä luonnossa tapahtuvana ja kuntoa kohottavana matalan kynnyksen liikkumisena, johon jokainen voi osallistua oman taito- ja kuntotasonsa mukaisesti”, Myyry tiivistää.

Niin JRV:n jäsenistössä kuin kuntosuunnistuksissakin näkyy, että laji sopii kaiken ikäisille ja yhtä hyvin konkareille kuin aloittelevillekin suunnistajille, Myyry sanoo. Innokkaalle marjastajalle tai luonnossa liikkujalle suunnistus tarjoaa mukavan lisän, kun tutun tekemisen voi yhdistää kartanlukuun.

”Hallitulla etenemisellä keskittyy enemmän kartan lukemiseen ja välttyy samalla isommilta virheiltä. Äkkiä huomaakin perusasioiden olevan hallussa ja keräilevänsä menohaluja seuraaviin suunnistuskertoihin. Tähän tasoon pääsee helposti kauden aikana", Myyry sanoo.

Opastusta tarjolla

Lajiin voi käydä tutustumassa vaikkapa Jaatilanrinteen lähiliikunta-alueella 11. toukokuuta, jolloin JRV järjestää kaikille maksuttoman suunnistuksen. Paikalla on tuolloin myös opastusta ja neuvontaa.

”Kannattaa laittaa päivämäärä kalenteriin. Ämpäreitä ei jaeta, mutta infoa mielekkäästä harrastuksesta sitäkin enemmän. Paikalle kannattaa tulla kello 17 alkaen ja ottaa naapurikin mukaan.”

Jari Myyry toivoo, ettei lumitilanne pakottaisi siirtämään kuntosuunnistuksia metsästä taajamiin, kuten viime vuonna tapahtui. ”Mikäli lumitilanne on vielä huhtikuun loppupuolella menoa hidastavaa, niin oikeudet muutoksiin pidetään.”

Ohjelmassa on tuttuun tapaan myös aikuisten suunnistuskoulu, joka alkaa 27. huhtikuuta Rahkavuoren maastosta – ellei lumitilanne siirrä suunnistusta toiseen paikkaan.

Suunnistuskoulu kokoontuu kaikkiaan yhdeksän kertaa. Opetus toteutetaan pienryhmissä ja jokaisella kerralla käsitellään omat aiheensa kartan suuntaamisesta korkeuskäyriin ja kompassin käyttöön.

”Tämän kautta löysin aikoinaan itsekin lajin ja jäin koukkuun. Suunnistuskouluun ilmoittautuminen on auki, joten kiinnostuneet sankoin joukoin mukaan”, Myyry kannustaa.

Lisätietoa kuntosuunnistuksesta ja muustakin aiheeseen liittyvästä löytyy JRV:n kotisivuilta.

Päivitetty 12.4.2023 klo 8.17: Korjattu tieto ensimmäisten kuntorastien paikasta. Rasteille lähdetään Jämsän vanhalta lukiolta, ei Paunusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos