Puukkovarkaat iskivät kuhmoislaisen H. Roselli Oy:n tuotantohalliin, valvontakamerat tallensivat tapahtumat - Uutiset - Jämsän Seutu

Puukkovarkaat iskivät kamerat vinoon ja varastivat arvotavaraa – Katso valvontakameran tallenne tapahtumista, tunnistatko autoa tai tekijöitä?

Valvontakameravideoista erottaa selvästi, että auto on punainen ja siinä on erikoiset vanteet.

29.1.2019 15:36 | Päivitetty 29.1.2019 16:23

–Suututtaa ja kyllästyttää.

Näin Heimo Roselli kiteyttää ajatuksensa viime perjantain tapahtumien jälkeen. Silloin Kuhmoisissa sijaitsevan puukkotehdas H. Rosellin tiloihin murtauduttiin jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä.

–20 vuotta meni, ettei mitään tapahtunut. Onko maailmassa niin kova pula puukoista, että kannattaa keskeneräisiäkin viedä?

Rosellille hankittiin valvontakamerat ja hälytyslaitteet ensimmäisen varkauden jälkeen, mutta niistäkään ei ollut apua ajoissa. Tehtaan lähellä asuva yrittäjä sai vartiointiliikkeeltä puhelun kutsumattomista vieraista, mutta varkaat ehtivät silti tyhjentää hyllyt ja kaapit.

Videotallenteista näkee, kuinka Roselli kaartaa paikalle vain pari minuuttia varkaiden jälkeen.

–Ajattelin, että ajan auton poikittain tien suulle, mutta en aivan ehtinyt, Roselli harmittelee.

Heimo Rosellin perustama yritys sai olla pitkään vapaa varkaista, kunnes joulukuussa Kuhmoisissa, 24-tien varressa sijaitsevaan tehtaaseen iskettiin ensimmäisen kerran.

Alla olevasta valvontakameranauhasta näkyy hyvin varkaiden käyttämä auto, joka Rosellin mukaan on punainen Toyota Avensis. Etenkin erikoisempiin vanteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Videolla on kooste kahden eri kameran tallenteesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Uuden lumen päälle tulleista renkaanjäljistä näkee, että auto tuli Rosellin pihaan 24-tietä pitkin pohjoisesta Kuhmoisten keskustan suunnasta ja lähti paikalta Lahteen päin.

Näin erotat, jos puukko ei ole viimeistelty

Joulukuussa varkaille kelpasi vain valmiit tuotteet, mutta nyt laatikoista katosi myös lopputeroitusta vaille olevia työkaluja. Alle olevalla videolla Heimo Roselli näyttää, miten puukosta erottaa, onko se viimeistelty vai ei. Keskeneräiset puukot ovat myös ilman tuppeja.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yhteensä noin 50 000 euron saalis

Rosellin mukaan varkaiden työskentelytapa oli samankaltainen molemmilla kerroilla, vaikka nyt vorot murtautuivat sisälle ovesta, kun viimeksi he rikkoivat ikkunan tullessaan ja mursivat oven mennessään.

–Konttorissa kaikki kaapit oli avattu ja pohjakassan he olivat löytäneet. Nyt he saivat 19 euroa kolikoita mukaansa, yksi euro jäi lattialle.

Yhteensä vorot viipyivät paikalla noin viisi minuuttia. Roselli laskee, että kahden keikan aikana yritykseltä on varastettu yhteensä noin 50 000 euron arvosta tuotteita.

–Eihän vakuutusyhtiö kaikkea ikinä korvaa.

Lisäksi alle 10 henkilöä työllistävälle yritykselle tulee kustannuksia ovien ja ikkunoiden korjaamisesta sekä valvontalaitteiston hankinnasta.

–Kamerat saisivat kyllä olla parempia. Niitä pitää myös hankkia lisää, ettei kaikki ole näkyvissä.

Viimeksi varkaille kelpasi myös viimeistelemätön tuote. Vasemmalla olevassa Eskimokokki-nimisessä tuotteessa terässä näkyy kierteet ja se tuntuu käteen karhealta. Oikean puoleinen Eskimokokki on viimeistelty.

Harvinainen ja arvokas puukko kateissa

Roselli valmistaa erilaisia työkaluja, kuten puukkoja, kirveitä ja keittiöveitsiä. Varkaille kelpasi nyt kaikki, mitä he ehtivät mukaansa ottaa.

–Varkaat veivät ison laatikon kirveitä, jotka eivät viimeksi kelvanneet. Myös keittiöveitsisarjoja lähti.

Ensimmäisellä kerralla varkaiden matkaan lähti koko myymälän puolen lasivitriinin sisältö, mikä ei ollut edes myynnissä. Erikoisempaa tuotetta sisältävästä vitriinistä katosi esimerkiksi iso damastipuukko, jossa on kultasepän tekemät helat.

–Sitä ei ollut aikomuskaan myydä. Sen arvossa puhutaan useista tuhansista euroista, Roselli arvelee.

Damastipuukon myyminen on Rosellin mukaan vaikeaa, koska puukko on tunnistettavissa. Muuten Rosellin tuotteita on liikenteessä paljon, ja niitä myydäänkin jonkun verran netissä.

Yrittäjä sanoo, että perjantaina vietyjä tavaroita oli netissä jo myynnissä hetken, mutta ilmoitus katosi nopeasti.

–Jos näkee, että puukkoja on erityisen halvalla myynnissä, niin kannattaa epäillä.

H. Roselli Oy:n tuotteet tunnistaa yrityksen logosta, joka löytyy jokaisesta tuotteesta.

Kaikissa Rosellin tuotteissa on logo, josta tuotteen tunnistaa. Yrittäjä sanoo, että perjantaina varkaat veivät myös yrityksen 40-vuotisjuhlapuukkoja, joita ei ole vielä niin paljon liikenteessä.

Heimo-nimeä kantavan puukon tupessa on tunnistettava teräjousi tupensuulla, että puukko pysyy tiukasti paikoillaan.

Toimitukset voivat viivästyä

Varkaiden aiheuttamien tuhojen korjaaminen on yksi ikävä asia, mutta toinen on maksaville asiakkaille tuleva viivästys toimituksissa.

–Tässä meni monen päivän työt hukkaan. Toimitusajat kasvavat, kun varastoja ei ole.

Joulukuun varkaus ei aiheuttanut niin paljon ongelmia toimituksissa, mutta Rosellin mukaan kysyntä ei ole joulun jälkeen vähentynyt, joten edellinenkin keikka tuntuu nyt kuhmoislaisen yrityksen tuotannossa.

–Täysillä ajetaan nyt, katsotaan, mitä tulee, yrittäjä toteaa.

H. Roselli Oy:n tiloihin Kuhmoisissa on murtauduttu kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Saalis on ollut mittava molemmilla kerroilla.

Poliisi kaipaa havaintoja tapahtumista. Vihjeitä voi ilmoittaa poliisille arkisin kello 8–16 numeroon 0295 414 741 tai vihjenumeroon 0295 414 811.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos