Käynnissä oleva Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on pisin liittolakko koskaan – Tällaisia merkittäviä lakkoja Suomen historiassa on ollut: ”Silloin menetettiin perhanasti työpäiviä”

Itä-Suomen yliopiston dosentti Tapio Bergholm kertoo, mitkä ovat olleet Suomen historian merkittävimpiä työtaisteluita. Joukossa on lakkoja ja työsulkuja. Käynnissä oleva Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on tähän mennessä pisin lakko, mutta vuoden 1956 yleislakossa menetettiin eniten työpäiviä.

Tehyn ja Superin lakko alkoi kuudessa sairaanhoitopiirissä, myös Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä. Tampereella Taysin päärakennuksen ulko-ovessa Tampereella oli tiedote lakosta.

Tällä hetkellä lakkoilevat sairaanhoitajien lisäksi Paperiliiton työntekijät UPM:n tehtailla. Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on Itä-Suomen yliopiston dosentin Tapio Bergholmin mukaan pisin lakko sotien jälkeen.

Usein työtaistelut ovat olleet ketjureaktioita. Lakoilla on taipumuksena alkaa siitä, että työntekijät kokevat jääneensä muista jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos