Näin poliisi kertoo groomingista – Saara Asmundela: ”Lapsi tai nuori voi olla valmis kertomaan tilanteestaan ehkä vain sille yhdelle aikuiselle”

Seksuaalisen hyväksikäytön määritelmä voi täyttyä pelkästään jo sillä, että aikuinen lähettää vihjailevia tai suoraan seksuaalisväritteisiä viestejä alaikäiselle sosiaalisessa mediassa.

Poliisin tilastoissa suurin osa alaikäisten houkuttelijoista on miehiä. Suurin alttius joutua houkuttelun uhriksi on tytöillä ja muunsukupuolisilla.

Grooming-tyyppinen toiminta eli houkuttelu, missä aikuinen viestittelee vihjailevasti sosiaalisessa mediassa alaikäisen kanssa päämääränään suostutella tämä seksuaaliseen toimintaan, on laissa säädetty rangaistavaksi.

”Houkuttelulle altistuminen on aika suorassa suhteessa ikään, ja sitä tapahtuu eniten lähellä 16 vuoden suojaikärajaa oleville 14–15-vuotiaille. Mitä nuorempi lapsi on, sitä harvinaisempia poliisin tietoon tulevat tapaukset ovat”, rikoskomisario Saara Asmundela Keski-Suomen keskitetystä tutkinnasta Sisä-Suomen poliisilaitokselta kiteyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos