Uutta metsävaratietoa yksityismetsistä – Tietojen perusteella voi tehdä suunnitelmia, miten metsäomaisuuttaan haluaa hoitaa ja käyttää

Metsänomistajat saavat ilmoituksen, kun omat metsävarat on eritelty.

Yksityismetsistä on saatavilla tuoretta metsävaratietoa 2,5 miljoonalta hehtaarilta, ja keruu jatkuu vielä muutaman vuoden.

18.9.2022 12:00

Yksityismetsistä on saatavilla 2,5 miljoonan hehtaarin alalta metsävarantotietoa Suomen metsäkeskuksen suorittaman inventoinnin ansiosta.

Tiedonkeruuohjelma on nyt puolivälissä ja jatkuu vuoteen 2026 saakka, jolloin koko Suomen alueelta on tuotettu uudet metsävaratiedot.

Metsänomistajat saavat tiedon sähköpostitse tai kirjeitse, kun heidän tilansa metsävarat on selvitetty. Metsäkeskuksen tuottamat tietoja voi tutkia Metsään.fi-palvelussa, jossa ne ovat kaikille avoimena otsikon Avoin metsä- ja luontotieto alla.

Metsävaratiedot kertovat metsän kasvupaikoista, puustosta ja luontokohteista. Ne sisältävät myös ehdotuksia hakkuista ja tarpeellisista hoitotöistä. Tietojen perusteella voi tehdä suunnitelmia, miten metsäomaisuuttaan haluaa hoitaa ja käyttää.

Jos omasta metsätilasta ei vielä ole julkaistu metsävaratietoja, niiden julkaisuvuoden saa selville Metsään.fi-palvelusta ja Metsävaratietojen saatavuus -karttapalvelusta.

Laserkeilauksia ja ilmakuvauksia on tehty yksityismetsistä tänä kesänä 4 miljoonan metsähehtaarin alalta eri puolilla Suomea. Ne ovat osa Maanmittauslaitoksen kansallista laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa.

Eri vuosina tehtyjen laserkeilausten ja ilmakuvausten alueita pääsee katsomaan Maanmittauslaitoksen laserkeilausta ja ilmakuvausta käsittelevällä sivulla.

Maastossa tehtävät koealamittaukset valmistuvat myöhemmin syksyllä.

Kesällä kerätty aineisto käsitellään ja siitä tehdään laskelmia talvella. Tämän jälkeen uutta metsävaratietoa on jälleen saatavilla.

Metsävaratietoja päivitetään säännöllisesti tietolähteiden avulla ja laskemalla vuosittain puuston kasvut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos