Poistotekstiilin keräys alkaa Jämsässä tammikuun alussa, aluksi käytössä yksi keräysastia – Tarkista tästä, millaiset tekstiilit kelpaavat keräykseen

Tekstiiliylijäämää kertoo 11,3 kiloa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa aina laittaa kiertoon vaikka lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen, mutta pian käyttökelvottomillekin tekstiileille on muutakin käyttöä kuin poltto.

9.12.2022 8:00

Kotitalouksien poistotekstiilikeräys aloitetaan Jämsässä 2. tammikuuta 2023.

Jämsän ensimmäinen keräysastia tulee olemaan Työvalmennussäätiö Avituksen pihalla osoitteessa Valionkatu 3. Avitus toimii Jämsän kaupungin jätehuollon yhteistyökumppanina sekä poistotekstiilin keräyksessä että lajittelussa.

Poistotekstiili vai tekstiili? Termit tutuksi

Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka voidaan hyödyntää materiaalina.

Tekstiilit ovat puolestaan käyttökelpoisia, ehjiä ja siistejä vaatteita, jalkineita tai asusteita.

Mitä voi laittaa poistotekstiilin keräykseen?

Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa aina laittaa kiertoon, eli myydä kirpputoreilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi keltaiset UFF:in laatikot löytyvät Rinki-pisteiden yhteydestä sekä Jämsän että Jämsänkosken taajamista. Tarkemmat paikat voi käydä katsomassa kierrätys.info -karttapalvelusta.

Puhtaat ja kuivat, mutta käyttökelvottomaksi kuluneet paidat, housut, hameet, takit ja kodintekstiilit voi lajitella poistotekstiilikeräykseen.

Poltettavan jätteen laatikkoon kuuluvat puolestaan alusvaatteet, asusteet, matot, peitot ja tyynyt sekä kaikki likaiset, märät, haisevat tai tuhohyönteisiä sisältävät tekstiilit.

Mitä poistotekstiilille tapahtuu

Poistotekstiili tuodaan keräysastiaan puhtaana, suljetussa muovipussissa.

Keräysastia tyhjennetään Avituksen sisätiloissa, jossa lajitteluprosessi alkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa vaatteet käyvät läpi esilajittelun, jossa poistetaan pilalla oleva, märkä ja homeinen tekstiili sekä keräykseen kuulumaton muu materiaali. Taskutkin käydään läpi.

Seuraavaksi erotellaan uudelleen käyttöön menevät ja kierrätykseen laitettavat tekstiilit. Uudelleen käyttöön menevät tekstiilit toimitetaan eteenpäin hyväntekeväisyyteen ja myyntiin, osa menee myös Avituksen omaan toimintaan.

Kolmannessa vaiheessa kierrätystekstiilit lajitellaan näppituntumalla materiaalien mukaan niin, että esimerkiksi puuvilla ja tekokuidut laitetaan omiin suursäkkeihinsä.

Materiaalilajiteltu tekstiili toimitetaan Lounais-Suomeen Paimioon. Paimion poistotekstiililaitoksessa tekstiilikuidut avataan ja niistä kehrätään lankaa. Tästä langasta valmistetaan uusiotuotteita kotimaassa.

Taustalla jäteasetus

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisessa syntyvän tekstiilijätteen keräyksen vuoden 2023 alusta alkaen.

Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Suomessa syntyy vuosittain 85,77 miljoonaa kiloa käyttäjilleen tarpeetonta tekstiiliä. Jokaista suomalaista kohti tekstiiliylijäämää kertyy noin 11,3 kiloa vuodessa.

Kaikki alkaa vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo vaatteen ostohetkellä. Paras vaate on sellainen, jota käytetään pitkään, joka on kestävä ja ostetaan todelliseen tarpeeseen.

Vaatteen ostajalla on myös suuri vastuu huolehtia käyttämisen jälkeen lajittelusta tai kierrättämisestä.

Kokeilu ja jatkosuunnitelmat

Poistotekstiilikeräys aloitetaan yhdellä keräyspisteellä ja kokeiluperiaatteella.

Ensimmäisen vuoden aikana poistotekstiilin määrää seurataan ja tutkitaan mahdollisuuksia laajemman keräyksen järjestämiseen. Lisäksi jätehuollolle on tekeillä poistotekstiili-aiheinen opinnäytetyö.

Lähde: Jämsän kaupungin jätehuolto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos