Jämsän pääterveysaseman akuuttivastaanoton toimintaan muutoksia, erillinen infektiovastaanotto päättyy

16.1. 19:00

Jämsän pääterveysaseman hoitajan ja lääkärin akuuttivastaanoton uudet tilat ovat maanantaista 16. tammikuuta lähtien A-aulassa, joka löytyy pääovelta katsoen oikealta, käytävän päästä.

Akuuttivastaanotto on sijoitettu uuteen paikkaan ensiavusta erillisellä odotustilalla, jotta etäisyyksien pitäminen mahdollistuu paremmin. Odotustilojen tuolit on pyritty sijoittamaan riittävälle etäisyydelle toisistaan ja käsidesiä on jätetty saataville. Myös maskin saa tarvittaessa tullessaan.

Erillistä infektiovastaanottoa tai koronanäytteenottopistettä ei pääterveysasemalla enää ole. Tarvittaessa näyte otetaan testauskriteerien mukaisesti akuuttihoitajan vastaanotolla, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla.

Hengitystietulehduksia, eli koronaa, influenssaa ja muita virustauteja, on liikkeellä paljon. Lievissä hengitystietulehdusoireissa ohjeena on kontaktien välttäminen, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Koronainfektiota voi useimmiten hoitaa oireen mukaisesti, kuten muitakin äkillisiä hengitystieinfektioita.

Lue lisää hengitystieinfektioiden itsehoidosta tästä.

Mikäli tarvitaan hoitajan tai lääkärin arviota, suosituksena on olla yhteydessä omaan työterveyshuoltoon tai terveysasemien hoitajapuhelinpalveluun, josta asiakas voidaan ohjata tarvittaessa joko etävastaanotolle tai hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Ensiapupäivystykseen ohjataan, jos oireet ovat vaikeita tai yleistila laskenut.

Avoterveydenhuollossa koronatestiin ohjataan riskiryhmät, joilla on erityisen suuri riski saada vaikea koronavirusinfektio ja joille suositellaan varhaista viruslääkehoitoa. Positiivisen kotitestin varmentamista pcr-testillä ei lääkkeen aloittamiseksi tarvita.

Koronatestiin ohjataan tarvittaessa myös potilastyötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä raskaana olevat.

Tartuntatautitodistuksia ei ole enää tämän vuoden alusta lukien tehty tartuntatautipäivärahan hakemiseksi.

Ajanvaraus ja ohjaus hoitajan tai lääkärin vastaanotolle

Aika voidaan varata hoitajalle tai lääkärille vastaanottojen kiireajoille tai akuuttivastaanotolle.

Mikäli asiakkaalla on flunssaoireita, eli nuhaa, yskää ja limaisuutta, on hyvä muistaa koronaepidemian aikaiset hygieniaohjeet, yskimishygienia ja käsien desinfektio. Suosituksena on myös maskin käyttäminen ja etäisyyden pitäminen muihin asiakkaisiin odotustiloissa.

Akuuttiajoille kannattaa saapua mahdollisimman lähellä omaa varattua aikaa, jotta odotustilat eivät ruuhkaudu.

Koronarokotukset terveysasemilla ajanvarauksella

THL:n suosituksen mukaisesti koronarokotteiden perussarjan sekä kolmannen ja neljännen rokoteannoksen antaminen jatkuu niille, joilta rokoteannoksia vielä puuttuu.

Koronan tehosterokotukset ylläpitävät suojaa vakavaa tautia vastaan. Jos henkilö ei saanut syystalven tehosterokotusta vuonna 2022, hän voi hakea sen vuoden 2023 puolella. Kun henkilö on saanut syksyllä yhden varianttirokotteen tehosteannoksen, hän ei enää tarvitse uutta varianttirokoteannosta ennen mahdollisia seuraavia suosituksia.

Kaiken ikäisten voimakkaasti immuunipuutteisten perusrokotussarjaan suositellaan jatkossa kolmea rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien. Aiemmin 5–11-vuotiailla perusrokotussarjaan kuului vain kaksi annosta.

Rokotusajan voi varata sähköisesti tai arkisin kello 12–14 puhelimitse numerosta 040 7560 744.

Lähde: Jämsän Terveys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos