Hyvinvoinialue jakaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita lasten vanhemmille

Yli 3-vuotiaiden lasten, raskaana olevien ja alle 40-vuotiaiden henkilöiden joditabletit perheet hankkivat kotivaraksi itse apteekista. Alle 3-vuotiaille tarkoitettuja valmisteita ei kuitenkaan apteekista saa.

Apteekista saa vain yli 3-vuotiaille lapsille, raskaana oleville ja alle 40-vuotiaille henkilöille sopivia jodivalmisteita.

2.3. 8:00

Keski-Suomen hyvinvointialue jakaa alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita lasten vanhemmille.

Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön viime lokakuussa päivittämä ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön WHO:n jodisuosituksiin.

Ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Tällä hetkellä näitä valmisteita ei saa apteekista, vaan jodikapselit on valmistettu erikseen julkisen terveydenhuollon jaettavaksi.

Yli 3-vuotiaiden lasten, raskaana olevien ja alle 40-vuotiaiden henkilöiden joditabletit perheet hankkivat kotivaraksi itse apteekista.

Novasta ja neuvolasta

Keski-Suomen hyvinvointialueella jodivalmisteita jaetaan sairaala Novassa vastasyntyneiden ja alle kuukauden ikäisten lasten vanhemmille kotiutumisen yhteydessä. Lisäksi vanhemmat saavat sairaalasta mukaansa yli kuukauden ikäisille tarkoitetun annoksen.

Muutoin vanhemmat saavat alle 3-vuotiaiden lasten jodivalmisteen mukaansa neuvolasta normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen, jodivalmisteen noutoajan voi varata neuvolasta puhelimitse normaaleista neuvoloiden ajanvarausnumeroista tai terveydenhoitajan soittoajalla.

Jodivalmisteen luovutuksen yhteydessä huoltaja saa ohjeen valmisteen säilytyksestä ja mahdollisesta käytöstä.

Jodivalmisteet jaetaan paperipussissa, jossa on tuotteen eränumero ja viimeinen käyttöpäivä. Paperipussi ohjeistetaan laittamaan kotona tiiviiseen muovipussiin, etteivät kapselit altistu kosteudelle.

Jodivalmisteen käyttötarpeen tullessa kapselin voi avata ja sekoittaa juomaan helpottamaan annostelua.

Lähde: Keski-Suomen hyvinvointialue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos