Hovioikeus piti vankeustuomion ennallaan, mutta liki tuplasi korvaukset – Konkurssiin menneen jämsäläisyrityksen toimitusjohtajalle ehdollista törkeästä kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä

19.3. 19:00

Vaasan hovioikeus tuomitsi konkurssiin menneen jämsäläisyrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä toimineen miehen vuoden ja kolmen kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Keski-Suomen käräjäoikeuden miehelle antama tuomio ei muuttunut hovioikeudessa, vaikka hovioikeus käräjäoikeudesta poiketen hylkäsi syytteet väärennyksestä ja rekisterimerkintärikoksesta.

Hovioikeus piti voimassa myös miehen saaman 3,5 vuoden mittaisen liiketoimintakiellon.

Käräjäoikeus oli määrännyt miehen maksamaan vetämänsä yrityksen konkurssipesälle korvauksena kaikkiaan 71 700 euroa. Hovioikeus katsoi miehen syyksi vielä yhden laittoman varojen luovutuksen, minkä myötä lasku kasvoi 67 500 eurolla.

Mies joutuu myös korvaamaan muiden osapuolten oikeudenkäyntikuluja, mutta hänen oman asianajajansa palkkiot jäävät valtion vahingoksi. Hovioikeus ei tosin hyväksynyt kaikkia asianajajan laskuun kirjattuja ylityöpalkkioita ja matkakorvauksia.

Toimet pahensivat yhtiön maksukyvyttömyyttä

Tapahtumat juontavat vuosiin 2015–18.

Miehen todettiin muun muassa antaneen vääriä ja harhaanjohtavia tietoa vetämänsä yrityksen vuoden 2015 tilinpäätöksestä ja laiminlyöneen tilinpäätösten laatimisen tilikausilta 2016 ja 2017.

Tästä syystä muun muassa kirjanpitoon kirjatun myynnin luotettavuudesta ei voitu varmistua, yhtiön koneita ja kalustoa ei pystytty varmuudella selvittämään, kuten ei osakaslainasaamisten tai vieraan pääomankaan todellista määrää.

Miehen katsottiin myös ilman hyväksyttävää syytä luovuttaneen tai hävittäneen yhtiön varoja. Hän muun muassa myi yhtiön omistaman hevoskuljetusauton ja ohjasi kauppasumman omalle tililleen. Hän siirsi niin ikään yhtiön nimissä olleen Mersun vastikkeetta silloisen puolisonsa nimiin. Lisäksi hän siirsi yhtiön omistuksessa olleen kuorma-auton ja perävaunun vastikkeetta hallinnoimalleen läheisyhtiölle.

Kaikki miehen toimet pahensivat osaltaan yhtiön maksukyvyttömyyttä.

Yhtiön varoilla tehtiin myös huomattavia ostoksia, joista ei ollut liitetty kuitteja kirjanpitoon. Mies väitti kaikkien kulujen olleen yhtiön kuluja, mutta maksunsaajien perusteella kyse on ollut yksityisistä menoista. Ostoksia oli tehty muun muassa ruokakaupoissa, Alkossa, Tallinkilla ja Super-Alkossa, eivätkä ostokset kuuluneet yhtiön toimialaan.

Yhtiö asetettiin konkurssiin kesällä 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos