Kotimainen uusiutuvan energian hankekehittäjä Winda Energy Oy suunnittelee Jämsään aurinkovoimalaa.
Yhtiön ja Jämsän kaupungin välisissä keskusteluissa voimalalle soveltuvimmaksi alueeksi on todettu kaksi kaupungin omistamaa peltoaluetta Seppolantien ja Ysitien välissä, Tampere–Jyväskylä-rautatien molemmin puolin. Alustavan aluerajauksen mukaan alueiden yhteispinta-ala on noin 62 hehtaaria.
Yhtiö on ilmoittanut kiinnostuksensa peltoalueiden vuokraamiseen aurinkovoimalaa ja voimalan tarvitseman lupaprosessin käynnistämistä varten.
Winda Energyn mukaan maanvuokrauksessa edetään suunnitellusti kevään aikana ja seuraavaksi siirrytään kehitysvaiheeseen, johon kuuluvat muun muassa luontoselvitykset.
”Olemme nähneet Keski-Suomen alueella paljon potentiaalia uusiutuvalle energialle ja käyneet hyvää dialogia kaupungin sekä viranomaisten kanssa. Olemme ilahtuneita mahdollisuudesta tuoda aurinkovoimaa Jämsään”, Winda Energyn kehityspäällikkö Anette Danielsson toteaa.
Kokemus tuulivoimapuistoista
Winda Energy Oy on kerännyt kokemusta tuulivoimapuistohankkeista vuodesta 2011 lähtien. Yhtiö on tehnyt alkuvuonna päätöksen laajentaa toimintaansa aurinkoenergian hankekehitykseen.
Uusiutuvan energian parissa tehtävä hanketyö on Windan toiminnan kulmakivi, ja laajentaminen aurinkosähkön pariin on luontevaa.
"Olemme Windassa kasvaneet merkittävästi viimeisen vuoden aikana, ja meillä on nyt jo toistakymmentä tuulivoimapuistohanketta käynnissä eri puolilla Suomea. Toimintamme kehittyessä on johdonmukaista siirtyä seuraavaksi aurinkoenergian hankekehityksen pariin”, Winda Energyn toimitusjohtaja Tuomas Hooli sanoo.
Aurinkoenergia on tällä hetkellä yksi nouseva uusiutuvan energian hankemuoto Suomessa. Winda Energyn tuleva rooli hankekehityksessä on sopia maankäytöstä, edistää maa-alueen lupakäytäntöjä ja tulevaisuudessa myös rakennuttaa ja operoida aurinkovoimapuistoja.
Tällä hetkellä yrityksen kehitystoiminnassa kartoitetaan sopivia hankealueita ja tehdään tarvittavia esiselvityksiä.
"Winda Energy keskittyy tällä hetkellä teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeisiin aina parista kymmenestä megawatista useamman sadan megawatin lippulaivahankkeisiin. Etsimme parhaillaan aurinkovoimalle sopivia hankealueita, jotka ovat vähintään 25 hehtaaria”, Danielsson sanoo.