Tänä keväänä päivähoitopaikkaa on saatettu Jämsässä tarjota Kuorevedeltä asti, vaikka sitä on toivottu keskustasta – Syksyä kohti helpottaa, lupaa varhaiskasvatusjohtaja

Kaikki Jämsän päiväkotien ryhmätilat ovat käytössä, henkilöstöäkin on saatu palkattua kaikkiin vakansseihin.

Jokivarren päiväkodissa onnistuu myös vuoropäivähoito, ainoana päiväkotina Jämsässä.

Päivähoitotilanne on yllättänyt monet jämsäläislasten vanhemmat tänä keväänä. Hoitopaikka on ollut välillä kiven takana ja kun sellaista on tarjottu, on paikka saattanut sijaita aivan muualla kuin minne perheen normaali kulku suuntautuu. Jämsässä asuville ja työskenteleville on saatettu tarjota hoitopaikkaa esimerkiksi Kuorevedeltä ja saman perheen lapsia on sijoitettu eri päiväkoteihin.

Kevät on ollut tiukka, myöntää kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Maija Jääskeläinen. Uusia lapsia tulee päivähoitoon ympäri vuoden, mutta jostain syystä erityisesti keväisin. Vaikka päivähoitopaikka on toistaiseksi pystytty järjestämään kaikille, ei sitä ole aina löytynyt perheiden toivomasta paikasta. Osa onkin päätynyt ratkaisuun, ettei ota tarjottua paikkaa vastaan.

”Yleensä perheet ovat aika hyvin ymmärtäneet tilanteen, kun näitä äkillisiä tarpeita ilmaantuu, eikä paikkaa välttämättä löydy läheltä.”

Tiukin tilanne on Jääskeläisen mukaan Jämsän keskustan alueella, jonne moni perhe haluaa lapsensa hoitoon, vaikkei perhe juuri siellä asuisikaan. Myös kaupungin ainoa vuorohoitopaikka löytyy keskustasta, Jokivarren päiväkodista.

Jääskeläisen mukaan tilanne helpottaa syksyä kohden, kun eskari-ikäiset siirtyvät kouluun, sillä nuoremmat ikäluokat ovat pääsääntöisesti koulutielle siirtyviä pienempiä.

”Elokuussa paikkoja vapautuu isompi määrä, ja sen jälkeen pystymme jälleen kuulemaan ja toteuttamaan perheiden toiveita paremmin”, Jääskeläinen sanoo.

Kaikki tilat käytössä ja vakanssit täytetty

Jääskeläisen mukaan kaikki Jämsän varhaiskasvatusopettaja-vakanssit on täytetty, ainakin määräaikaisesti. Ryhmäkoot määrittelee puolestaan laki: kolmen työntekijän ryhmässä saa olla enintään 21 yli 3-vuotiasta lasta. Alle kolmivuotiaiden kohdalla yhtä työntekijää kohti saa olla enintään neljä lasta.

Myös kaikki päiväkotien ryhmätilat ovat käytössä.

”Joskus päiväkoteihin on järjestetty lisäryhmiä, esimerkiksi Jokivarren päiväkodin salissa sellainen on toiminut. Se on kuitenkin ihan äärimmäinen ratkaisu.”

Jämsässä on tällä hetkellä 13 perhepäivähoitajaa. Määrä on eläköitymisten myötä vähenemään päin, sillä uusia koulutettuja perhepäivähoitajia ei juuri ole tulossa tilalle.

”Hirveän aktiivisesti emme ole perhepäivähoitajia hakeneetkaan, sillä kaikki perhepäivähoitopaikkaa hakeneet ovat sellaisen myös saaneet”, Jääskeläinen kertoo.

Jämsän päiväkodeissa on tällä hetkellä reilut 10 eskari-ikäistä, tilapäisen suojelun piirissä olevaa ukrainalaislasta, jotka on sijoitettu ryhmiin suomalaislasten joukkoon. Heidän lisäkseen päivähoidossa on yksittäisiä tätä nuorempia ukrainalaislapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos