Koulumatkatukea haetaan jatkossa Kelasta – kesäkuussa käyttöön verkkohakemus

Tukea voi edelleen hakea paperilomakkeellakin, mutta sähköinen asiointi on nopeampaa.

Kela myöntää koulumatkatukea toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleville, joiden koulumatka on pitkä.

Koulumatkatukea voi jatkossa hakea verkkohakemuksella OmaKelassa, tiedottaa Kela. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti, hänellä pitää olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Koulumatkatuen verkkohakemus otetaan käyttöön touko-kesäkuun vaihteessa.

Koulumatkatukilaki muuttuu 1.8.2023 alkaen, ja koulumatkatuen hakemiseen tulee muutoksia. Tähän asti hakemukset on jätetty toisen asteen oppilaitoksiin, jotka ovat tarkistaneet hakemusten tiedot, antaneet ostotodistukset ja kirjanneet osto-oikeustiedot järjestelmiin.

Jatkossa koulumatkatukihakemus jätetään suoraan Kelaan. Oppilaitosten tehtäviin kuuluu jatkossa vain yleisneuvonta koulumatkatukeen liittyvissä asioissa.

– Muutoksen myötä opiskelijat voivat hakea kaikki opintoetuudet verkossa, kertoo Kelan opintotukiryhmän etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

Kela julkaisee touko-kesäkuun vaihteessa koulumatkatuen verkkohakemuksen, jolla hakeminen hoituu helpoiten. Myös matkalipun ostamista varten annettu paperinen ostotodistus poistuu. Sen tilalle tulee sähköinen osto-oikeus, joka voidaan antaa heti, kun opiskelija on hakenut tukea. Opiskelija voi välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen siirtyä ostamaan matkalipun lipunmyyjän verkkokaupasta.

– Tämä helpottaa ja nopeuttaa asiakkaan asiointia selvästi, koska opiskelija voi ostaa koulumatkatuetun lipun jo ennen varsinaisen päätöksen saamista, Kuusisto kertoo.

Tuen voi jatkossakin hakea myös paperilomakkeella. Silloin asiakas kuitenkin saa oikeuden lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen.

Opiskelijalla täytyy olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne

Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti OmaKelassa, hän tarvitsee omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tunnukset täytyy hankkia omasta pankista ja varmenne oman operaattorin kautta.

– Tunnukset tai varmenne on tärkeää hankkia riittävän ajoissa, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen uuden lukuvuoden alkua, Kuusisto kehottaa.

Tuen määrä ja myöntämisen perusteet pysyvät samanlaisina

Koulumatkatukilakia muutettiin viimeksi vuonna 2021, kun oppivelvollisuusikä laajeni 18 vuoteen ja toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia. Silloin muutettiin myös tuen määrää ja myöntämisen perusteita. Nyt niihin ei tule muutoksia.

Kela myöntää koulumatkatukea toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleville, joiden koulumatka on pitkä. Tarkemmat tiedot koulumatkatuesta ovat Kelan verkkosivuilla.

Koulumatkatukea saaneiden määrät ovat nousseet vuodesta 2021 lakimuutosten myötä. Lukuvuoden 2021–2022 aikana koulumatkatuki myönnettiin maksuttomaan koulutukseen 25 600 opiskelijalle. Koulumatkatukea sai yhteensä 57 400 opiskelijaa, mikä oli 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä lukuvuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos