Nämä potilaat aiheuttavat eniten kustannuksia Suomessa – Pitäisikö varakkaiden vanhusten maksaa hoivansa itse?

Ruotsissa ja Norjassa on jo asetettu rajoja sille, minkä verran hoito saa maksaa suhteessa odotettuun terveyshyötyyn. Jos kallis hoito ei lupaa riittävää määrää laadukkaita elinvuosia, siihen ei kannata ryhtyä.

Terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen ja terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori Paulus Torkki kertovat, mitkä potilasryhmät aiheuttavat eniten kustannuksia Suomen sote-järjestelmälle ja miten kulujen kasvua voitaisiin hillitä.

Uusi hallitus joutuu tekemään merkittäviä julkisen talouden sopeutustoimia. Keskusteluun nousevat väistämättä myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset, varsinkin, kun hyvinvointialueiden rahoitus tulee nyt valtiolta.

Suomen terveydenhuollon menot vuonna 2020 olivat lähes 23 miljardia euroa. Summa vastaa noin 9,6 prosenttia bruttokansantuotteesta ja paisuu vuosi vuodelta. Kansantalouden kannalta keskeinen on paljon palveluja käyttävä asiakasryhmä. Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan 3–10 prosenttia hyvinvointialueen asiakkaista aiheuttaa noin 70–80 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos