Jämsän karhukanta voimakkaassa kasvussa – Makeannälkäinen nalle tuhosi mehiläispesiä, mutta säästi sentään mansikat

Arkisto / Teijo Määttänen
Jämsän karhukanta voimakkaassa kasvussa – Makeannälkäinen nalle tuhosi mehiläispesiä, mutta säästi sentään mansikat

Karhujahti alkaa 20. elokuuta.

Niina Huuhtanen, Tuomo Hyttinen

Viime viikkoina Jämsän Seudun toimitukseen on ilmiannettu yksi jos toinenkin karhuhavainto. Jämsän seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Pasi Myyry vahvistaa, että seutukunnan karhukanta kasvaa voimakkaasti.

–Yksilömääriä on vaikea laskea, mutta pentuehavaintoja on tehty paljon. Siitä tiedetään, että alueella on syntynyt paljon pentuja.

Myyry sanoo, että havaintoja on tehty koko Jämsän alueelta. Mikäli karhukanta kasvaa, vaarana on, että häiriökäyttäytyminen lisääntyy. Jämsässä mehiläispesätuhoja tehtiin niin paljon, että Suomen riistakeskus myönsi Keski-Suomeen poikkeusluvan pyyntiä varten.

Tarvitseeko marjastajien ja sienestäjien varoa liikkumistaan?

–Kyllä karhu käytännössä väistää ihmistä. Tärkeintä on pitää meteliä mennessään, eli joko puhua kaverin kanssa tai pitää muuten ääntä. Se on kyllä sattumaa, jos näkee metsässä liikkuvan karhun. En esimerkiksi ole itse koskaan nähnyt karhua metsässä, Myyry kertoo.

Lupa myönnettiin kahden karhun pyyntiin

Karhun jälkiä on kesäaikaan vaikea huomata. Suurin osa havainnoista onkin näkö- tai riistakamerahavaintoja. Mikäli luonnossa näkee jälkiä karhujen menemisistä, niistä kannattaa ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilöille.

–Kaikki jäljet ja havainnot ovat tervetulleita. Olisi hyvä, jos jäljet olisivat mitattuja, niin niitä pystyy pikkaisen yksilöimään ja vertailemaan muihin jälkiin.

Jälkiä vertailemalla voidaan päätellä, mitkä karhut liikkuvat missäkin. Lisäksi havainnot auttavat 20. elokuuta alkavan karhujahdin suunnittelussa. Jämsän ja Korpilahden alueelle myönnettiin lupa kahden karhun metsästykseen, joka on Myyryn mukaan todella hyvin alueen pinta-alaan nähden.

–Pennut ja emät ovat rauhoitettuja, eli keskitymme yksinäisten aikuisten yksilöiden pyyntiin. Kannanhoidollisesti ollaan liikkeellä.

Uusi-Yijälän tilalla satojen eurojen tappiot

Makeannälkäinen karhu on tuhonnut kaksi mehiläispesää Pohjois-Himoksen tuntumassa sijaitsevalla Uusi-Yijälän tilalla. Nalle vieraili mehiläispesillä ilmeisestikin viime viikolla tiistain ja perjantain välisenä aikana. Täyttä varmuutta ajankohdasta ei ole, koska pesät tarkastetaan 10 päivän välein.

Uusi-Yijälän tilan mehiläispesät ovat niin sanottuja jakopesiä, jotka ovat peräsin Komppa-Seppälän tilan Ari Seppälältä.

Uusi-Yijälän tilan Tarja Uusipaasto otti tiedon hunajavarkaudesta pöllämystyneenä vastaan. Mehiläispesät sijaitsevat vain noin 200 metrin päässä tilasta. Pesiä oli yhteensä 14, ja niiden kappalekohtainen arvo on noin 250–300 euroa.

–Olin keräämässä mansikkaa, kun Seppälän Ari soitti ja kysyi, onko meidän mansikkamaalta hävinnyt mansikoita. Kysyin, että miten niin ja hän kertoi, että karhu oli käynyt mehiläispesillä myllästämässä, Uusipaasto kertoo.

#karhu #hunaja #voihyvin #luomutila @patapirtti

Henkilön Patapirtti Uusi-Yijälän tila (@patapirtti) jakama julkaisu

Sähköaitakaan ei estä hunajavarkautta

Komppa-Seppälän tilalla on noin 1 000 mehiläispesää Keski-Suomen alueella. Tilalla on tapahtunut tänä vuonna yli 30 karhuvahinkoa. Ari Seppälän mielestä ei ole epäilystäkään siitä, mikä tai kuka asialla on nyt ollut.

–Pesät oli hajotettu ja kehät levitetty sinne pellolle. Eipä sitä kukaan muu sellaista tee kuin karhu.

Seppälä kertoo, että karhut tekevät vahinkoa mehiläistarhoilla keväällä melkein viikoittain. Kulunut kesä on ollut sen sijaan rauhallinen.

–Tarhat on suojattu sähköaidoilla. Karhut kunnioittavat niitä aika hyvin. Kyseisellä tarhalla aitaa ei ollut, koska se sijaitsee siinä Himoksen vieressä. Jotenkin olen miettinyt, että näinköhän ne karhut tulevat näin lähelle asutusta, mutta näköjään ne tulevat.

Toisinaan karhut käyvät hunajavarkaissa sähköaidasta huolimatta. Joskus houkutus niin kova, että karhu menee vaikka läpi harmaan kiven – tai tässä tapauksessa sähköaidan.

–Sitten pyritään kaivamalla tai muulla konstilla pääsemään aidan yli. Osa ei piittaa aidasta, vaan puree hammasta ja hakee pesän.

#karhu #hunajakenno #mehiläisvaha #herkkua #luomutila #patapirtti

Henkilön Patapirtti Uusi-Yijälän tila (@patapirtti) jakama julkaisu

Mehiläispesät viedään turvaan muualle

Uusipaasto ei äkkiseltään muista, milloin viimeksi karhu on käynyt näin lähellä heidän asumustaan. Sudet ulisevat Jämsänniemellä, ja ilveksiäkin on alueella rutkasti, mutta itse metsän kuningas on harvinaisempi näky.

–Joskus parikymmentä vuotta sitten kahden kilometrin päässä naapurissa karhun oli nähty menevän laidunten halki, ja lehmät olivat kauheasti säikähtäneet. Onhan se vähän pysäyttävää, että se on käynyt vain kivenheiton päässä tuosta talolta.

Ari Seppälä uskoo, että tarhalla käynyt karhu ei ole läpivaellusmatkalla, vaan asuu alueella. Hän aikoo viedä Himoksen kupeessa olevat pesät pois paikalta mahdollisimman pian, sillä tarhan ympärille ei ole mahdollista rakentaa aitaa.

–Karhut etsivät sopivia ravintokohteita ja mehiläispesät ovat yksi niistä. Sanoin Tarjalle, että katsohan vaan sitä mansikkamaatasi. Siellä saattaa olla joku aamu vähän harvemmin marjoja.

Edit: Päivitetty 8. elokuuta kello 16:19. Tarkennettu sijaintia.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Olisko mitään jos karhuja kaadettaisiin vähän enemmän.

  • Nimetön

    Täytyyhän NALLEN HUNAJAA SAADA😁😁😁😁😁😁😁

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio