Mikko Lindroos

FinnHEMSin lääkärihelikopterit saivat viime vuonna kaikkiaan 14 288 hälytystä. Kokonaisuudessaan määrä jäi hieman vuotta 2016 pienemmäksi. Vuonna 2017 olisi Suomessa kuollut todennäköisesti 141 potilasta ennen sairaalaan pääsyä ilman lääkäri- tai lääkintähelikopterin tuomaa apua.

Jämsään tuli viime vuonna kaikkiaan 125 hälytystä. Kopterilla lähdettiin Jämsään hälytystehtävälle 83 kertaa ja maayksiköllä 42 kertaa. Yksi potilas kuljetettiin Jämsästä TAYSiin helikopterilla.

Maayksikkö on erikoisvarusteltu hälytysajoneuvo, joka poikkeaa ambulanssista siten, että sillä ei kuljeteta potilaita. Merkittävin syy maayksikön käyttöön on sääolosuhteet. Helikopterilla ei voi lentää jäätävissä olosuhteissa, eikä silloin, jos näkyvyys jää alle sallitun minimin.

Jämsän tehtävämäärät noudattelevat valtakunnallista trendiä. Myös Jämsässä tehtävämäärä väheni hieman edellisvuodesta. Vuonna 2016 Jämsässä oli FinnHEMSillä 136 hälytystä, joista 87 suoritettiin kopterilla ja 49 maayksiköllä. Myös vuonna 2016 yksi potilas kuljetettiin helikopterilla TAYSiin.

Valtakunnallisesti lääkärihelikoptereilla kuljetettiin viime vuonna ennätysmäärä potilaita, ja kuuden viime vuoden aikana kuljetettujen potilaiden määrä on yli kaksinkertaistunut. Syynä kasvuun on muun muassa aivoinfarktipotilaiden entistä tehokkaampi hoito.

Jämsänkin alueella operoiva, Pirkkalan tukikohdan FH30-helikopteri kuljetti viime vuonna kaikkiaan 36 potilasta. FinnHEMS Oy:n tiedottaja Laura Lindlöf kommentoi, että FH 30:n hälytyksissä yleisimmät hälytyskoodit ovat liittyneet tajuttomuuteen, elottomuuteen, liikenneonnettomuuksiin tai myrkytyksiin. Lindlöf ei usko, että Jämsän alue poikkeaisi mitenkään tehtävätyypeiltään tästä keskiarvosta.

Lääkärihelikopterin ensisijainen tehtävä on kuljettaa lääkäri nopeasti tapahtumapaikalle. Keskimääräinen lentoaika Pirkkalan tukikohdasta Jämsään on 28 minuuttia.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kopteri on ilmeisesti ainoa keino saada Jämsään soveltuvuuskokeen kautta lääkäreitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio