Varoitus: Näin voi käydä käytöstä poistetulle älypuhelimelle - riskinä jopa tulipalo?

Akut: Kännykän akku voi posahtaa eri syistä. Lataamisessa ja säilyttämisessä kannattaa olla tarkkana.

Henna Siponen
Varoitus: Näin voi käydä käytöstä poistetulle älypuhelimelle - riskinä jopa tulipalo?

Kuvassa on kaksi iPhone 5 -puhelinta, joista toisen akku turposi käyttökelvottomaksi.

Henna Siponen

Monet muistavat Samsungin viimevuotiset ongelmat räjähtävien puhelinten kanssa. Osassa yhtiön puhelinmallien akuissa ilmeni valmistusvirheitä, jotka purkautuivat kirjaimellisesti räjähtäen.

Muidenkin puhelinmerkkien akkujen kanssa voi tulla ongelmia. Aalto-yliopiston fysikaalisen kemian ja sähkökemian professori Tanja Aallon mukaan oikosulkujen tyypillisimmät syyt ovat juuri valmistusvirheet, mutta myös ikääntymisestä tai väärinkäytöksestä johtuvat hajoamiset.

Käyttäjän on kuitenkin vaikea nähdä ulospäin, jos puhelimen akku on saavuttanut elinkaarensa pään tai sitä, onko akussa valmistusvirhettä. Etenkin piraattikopioiden kanssa saa olla varuillaan.

– Siitä voi päätellä jotain, jos akku tyhjenee nopeasti. Jos puhelimen akku kesti ennen vuorokauden ja nyt tyhjenee puolessa vuorokaudessa, se voi olla merkki ikääntyvästä akusta, Aalto sanoo.

Ongelmilta pitäisi välttyä, kun akkujen kapasiteetti on vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetista.

Akun pitäisi itse estää vaaratilanteet

Puhelimet ja akut on suunniteltu siten, että niitä säilytettäisiin huoneenlämpötilassa. Jos akku pääsee jäähtymään ja sitä ladataan kylmänä, sen suorituskyky heikkenee.

Aalto kuitenkin toteaa, että sellaiset tilanteet ovat harvassa, että akku jäähtyy alle 0 asteen. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos puhelimen unohtaa pakkasella autoon yöksi.

– Käytännössä ne ovat ainoita virhetilanteita, joita normaali kuluttaja voi aiheuttaa, professori toteaa.

Aallon mukaan akun turvallisuus on pitkälti kiinni suunnittelijasta. Hyvin suunniteltu akku katkaisee oikosulun itse ja estää vaaratilanteet.

– Akun räjähtäminen tai turpoaminen ei ole kovin yleistä. Näitä ei tapahdu usein, kun ajattelee, miten paljon ihmisillä on akkuja käytössä puhelimissa, läppäreissä ja tableteissa. Valtaosa on hyvin suunniteltu, Aalto toteaa.

Lämpötila voi nousta pariin sataan asteeseen

Tulipalon riski on olemassa, jos akku räjähtää.

– Kun akku menee sisältä oikosulkuun, lämpötila alkaa nousta hallitsemattomasti, koska akussa tapahtuu sellaisia sähkökemiallisia reaktioita, joita ei pitäisi.

Näissä räjähdysherkissä tapauksissa akun lämpötila voi nousta Aallon mukaan helposti jopa pariin sataan asteeseen.

– Kuluttaja ei tietenkään näe ulospäin, mitä akussa tapahtuu. Akkua ei saa mennä avaamaan, kun siellä sisällä on myrkyllisiä aineita, professori muistuttaa.

Aalto neuvoo seuraamaan puhelinta lataamisen aikana. Jos puhelin lämpenee, kannattaa lataaminen keskeyttää.

Puhelinta kannattaisi muutenkin säilyttää palamattomalla alustalla. Jos puhelimen lataamisesta on kulunut pitkä aika, myös riski poksahtamiseen vähenee.

– Periaatteessa litiumioniakkuja ei tulisi päästää ihan täyteen eikä ihan tyhjäksi.

Akuista löytyy elektroninen akun hallintajärjestelmä, jonka pitäisi toimiessaan varmistaa, ettei liika täyttyminen tai tyhjeneminen edes pääse tapahtumaan. Järjestelmän ansiosta silläkään ei saisi olla merkitystä, kuinka kauan puhelin on kiinni laturissa.

– Akun elinikä pitenee, jos lataat vähän kerrallaan ja useammin, Aalto vinkkaa.

Lataa puhelinta mielummin vähän kerrallaan ja usein, kuin yhdellä latauksella täyteen. Akut kestävät pidempään, kun ne pidetään noin 40 - 80 prosentin varauksessa.

Säilytä puhelinta huoneenlämmössä. Älä laita puhelinta laturiin kylmänä.

Puhelinta voi käyttää sen ollessa laturissa. Sekään ei ole vaarallista, jos puhelimen jättää laturiin pitkäksi aikaa, sillä puhelimen akun oma hallintajärjestelmä katkaisee latautumisen.

Ota puhelin pois latauksesta, jos akku alkaa lämmetä liikaa.

Kommentti: Omppu sanoi poks

Henna Siponen Rakas omenaluurini. Olen hartaudella vaalinut vointiasi jo useamman vuoden ajan. En olisi millään halunnut luopua sinusta, mutta aikasi tuli täyteen.

Et enää jaksanut antaa virtaa jatkuvalle facebookkaamiselleni ja viestittelyilleni, ja minun oli pakko päivittää sinut uudempaan. Ajattelin kuitenkin, että saat viettää loppuelämäsi kaapissani lepäilemässä. Odottamassa vaihtopenkillä, jos kutsu kävisi takaisin peliin.

Yllätys olikin melkoinen, kun avasin säilytyslaatikon ja huomasin, että sinä olit turvonnut muodottomaksi. Lasi oli irti ja akku näytti ilmatyynyltä.

Pelästyin. Anna anteeksi, mutta en ajatellut ensimmäiseksi sinun kärsimyksiäsi, vaan sitä, millainen tulipalon riski tapahtuneessa oli. Laatikossa sinulle pitivät seuraa lukuisat tärkeät paperini, ja koirani nukkuvat päivänsä aivan lähelläsi.

Onneksi et räjähtäessäsi ollut vihainen ja tuhonnut kaikkea ympärilläsi. Kiitos siitä. Rest in peace.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: